Egészségügyi akadémia

Könyvtár, 2011, május 18 - 14:14

 

Tisztelt Zagyvarékasi Lakosok!

A Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár a TÁMOP-3.2.4.-08/1/-2009-0065  "Olvasással a jövőért a Szolnoki kistérség könyvtáraiban" pályázati programhoz kapcsolódóan Egészségügyi akadémiát indít, mely 4 előadásból áll az alábbiak szerint:

2011. május 24. 17,00 óra

1. Az emberi élet végső határai. 
Az egészség és a betegség új felfogása a XXI. században.

Az emberiséget mindig és mindenkor izgató kérdés, hogy meddig terjedhet az emberi élet végső határa és ezt az életkori határt, hogyan befolyásolja az egészség és a betegség? Örök kérdésnek tekinthető, hogy hol és miből képződik és táplálkozik az egészség, mit tehet az egészségügy az egészségért, melyek a XXI. század legfontosabb betegségei, amelyek szerepet játszanak az emberi élet megrövidítésében, hogyan és milyen módszerekkel küzdhetünk ezen betegségekkel szemben, hogy teljesebb és hasznosabb,  jobb minőségű életünk legyen!

2011. június 14. 17,00 óra

2.  Őszintén a népegészségügyről.
Mit kell tennünk a betegségek megelőzése érdekében!

Magyarországon a születéskor várható élettartam, mind a férfiak, mind a nők körében az egyik legalacsonyabb az Európai Unió országai közül! A magyar népesség fogyó, elöregedő, elnőiesedő és elmagányosodó népesség, számos megbetegedés fontos szerepet játszik a népesség korai, „idő előtti” halálozásában, életminőségének jelentős és folyamatos károsításában. A betegségmegelőzés alapvető fontosságú szereppel bír a betegségek elkerülésében, azok korai felismerésében és eredményes gyógykezelésében. Mik a teendőink?

2011. augusztus 30. 17,00 óra

3. Őszintén a „rossz” szokásainkról.
Az életmód, az életvitel és táplálkozás szerepe az egészség megőrzésében!

A hazai népesség körében elterjedt „rossz” szokások, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a kövérség, a mozgásszegény életmód, a kábítószer fogyasztások stb. közismerten fontos szerepet játszanak a betegségek létrejöttében és az igen kedvezőtlen hazai halálozás alakulásában! Mit kell tennünk, ill. mit tehetünk mi magunk is - életmódban, életkörülményekben, táplálkozásban, a káros szokások elkerülésében - annak érdekében, hogy az életünk hosszabb, tartalmasabb és jóval egészségesebb legyen?

2011. szeptember 13. 17,00 óra

4.  Mit tehet az egészségügyi ellátórendszer az egészségügyünkért.
A betegek jogai és lehetőségei az egészségügyi ellátások igénybevételéhez.

A hazai egészségügyi rendszer felépítése és működése, a XXI. századi magyar egészségügy legfontosabb kihívásai. A betegek jogai és kötelezettségei az egészségügyi ellátások igénybevétele vonatkozásában, az egészségügyi ellátásokkal szemben lakossági elvárások, a betegellátás igényeinek és szükségleteinek helyzete és a ténylegesen élő és ható problémái!

Az előadásokat Dr. Nagy László tartja, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt.