Kompetencia alapú oktatás a zagyvarékasi Damjanich János Általános Iskolában

zagyvarekas.hu, 2011, május 5 - 13:34

Kompetencia alapú oktatás a zagyvarékasi Damjanich János Általános Iskolában

2009. május 27. fontos dátum iskolánk életében, ekkor derült ugyanis ki, hogy a TÁMOP 3.1.4. számú pályázatán az intézmény nyert több mint 32 millió forintot. A pénz megnyerése maga után vonta azt is, hogy a pályázat írásakor vállaltakat teljesítenünk kell a 2009-2010-es tanévben.

Lássuk mi valósult meg ezekből az eltelt szűk félév alatt:

Hirdetőtáblákkal jelezzük, hogy benne vagyunk a TÁMOP-os programban, melyek megtalálhatók az óvoda, az iskola, és a községháza épületén.

Augusztus végén, és október elején projektindítónapot szerveztünk, ahol beszámolókat hallgathattak meg az érdeklődők a kompetencia alapú oktatás lényegéről.

A megyei napilapban hirdetés formájában jeleztük, hogy iskolánk részt vesz ebben a programban.

8 db laptoppal gyarapodott az intézmény, melyeket pedagógusaink órán, és órára való felkészülés során egyaránt használnak.

5 új CD lejátszót, 2 nagyképernyős tv-t, és 2 dvd/video lejátszót is kaptunk, és új fényképezőgéppel is gyarapodtunk.

Az iskola pedagógusai továbbképzéseken vesznek részt, hogy az új módszereket elsajátítsák. Legkevesebb 60 órát mindenki elvégez, de van aki 210 órát fog teljesíteni. A képzések október végén indultak.

A tantermekben TÁMOP-os falakon láthatók a gyerekek munkái, fontosnak tartjuk a tanulóbarát tanterem kialakítását.

A gyerekek is észrevették a változást. Hisz a programban résztvevők (1.b, 4.a, 5.a, 5.b, 7., 8.b) új fajta tankönyvekkel ( novemberben kapják meg ezeket, addig fénymásolt papírokon dolgoznak), új módszerekkel találkozhatnak a tanórákon. Teljesen mások a munkamódszerek, a számonkérés formái.

A programban nem minden osztály, ill .pedagógus vesz részt, ennek ellenére az új módszereket mindenki alkalmazza (a régiek mellett), hisz  vannak a teljes testületet érintő képzések, ill. a tanultakat belső továbbképzések során adjuk tovább.

Megtartottuk az első témahetünket Híres és hírhedt angolok hete címmel, melyet Juhász Gabriella tanárnő szervezett.

A programba a felső tagozatosak többsége bekapcsolódott, és a különböző fejlettségű tanulók közös tevékenykedtetésére adott módot. A hét tökszépség versennyel, és halloween partival zárult.
Decemberben egy 3 hetet meghaladó projektet szervezünk, melynek témája az Advent. A projekt egyik részét képezi majd az Egészség hét. Reméljük ezeket a programokat is ugyanolyan lelkesedéssel fogadják majd a gyerekek, mint az angol hetet.

A rendezvényekről folyamatosan beszámolunk ( képekben is) a község és az iskola honlapján. Várjuk a honlap látogatókat!
Honlapok címe: http://www.zagyvarekas.hu és http://iskola.zagyvarekas.hu

A programban résztvevő osztályok , és pedagógusok:

1.b szövegértés, szövegalkotás: Tálasné Czenke Erika
4.a matematika: Rusvainé Dinnyési Zsuzsanna
5.a matematika: Békési Attila
5.b szövegértés, szövegalkotás: Dóra Istvánné
7.o angol: Juhász Gabriella
8.b szövegértés, szövegalkotás: Polónyi Katalin